Депресија, анксиозност и страх од непознатог водећи ментални проблеми

Едукативним трибинама и стручним предавањем на тему колико је ковид утицао на ментално здравље грађана, у Крагујевцу је обележен Светски дан менталног здравља.

Циљ обележавања је сваке године исти- подизање свести о значају менталног здравља, зарад побољшања општег здравственог стања пацијената, као и укључивање породице у препознавање првих симптома и утицај ближњих на њихово решавање.

Актуелна светска истраживања показују да је тренд раста депресивности код становништва из године у годину све већи.

Депресија, анксиозност и страх од непознатог су водећи проблеми са којима се пацијенти суочавају током и након ковид пандемије.

Породично јачање менталног здравља је од великог значаја, као и доступност специјалиста у здравственим институцијама, које су због пандемије радиле смањеним капацитетима више од две године.

Све установе примарног, секундарног и терцијарног нивоа здравствене заштите биле су укључене у обележавање Светског дана менталног здравља.

Стручњаци истичу да је ментално здравље угожено код свих генерација.

Глобална, национална и локална дешавања имају велики утицај на људску психу, па је према препорукама психијатара најбоље заобићи медијске теме које доводе до осећаја узнемирености и страха. 

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.