Десет година националног домена .RS

На данашњи дан, пре десет година почела је комерцијална регистрација националног домена .RS.

За интернет кориснике у Србији, национални домен је донео низ погодности: као што су препознатљивост на домаћем тржишту, смањење ризика од злоупотребе, сигурнија заштита назива фирми, производа и брендова, и боље позиционирање пословних и личних интернет адреса у претрагама.

Национални интернет домен означава територијалну припадност и од великог је значаја при дефинисању идентитета на интернету свих оних који живе и раде у некој држави.

Домен омогућава правним и приватним лицима у Србији да своје производе и услуге боље позиционирају у локалним интернет претрагама јер их прилагођавају локалном језику и територији.

Србија је свој домен .RS добила пре десет година. Од тада је велики број правних и приватних лица нашло трајно решење за свој идентитет на интернету.

Домен је донео још бољи приступ информацијама о локалним производима и услугама и тиме утицао на побољшање привреде.

Значај националног домена је потврђен бројним примерима, а сви они се налазе, на Интернету.

Историја националног домена Србије, пратила је живописну историју земље, па су ова два вредна слова добијена на занимљив начин.

Након домена .yu и раздвајања Србије и Црне Горе, природно је било да национални домен буде .sr, али је он већ био додељен Суринаму.

Преостале ознаке из светског регистра попут сс, сп или сф нису биле одговарајуће, па је на крају направљен преседан узимањем у обзир речи „Република“ из званичног назива државе.

Извештава новинарка РТК Љубица Гужвић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *