Десетоминутне овације за маестра Србољуба Динића и Крагујевачки симфонијски оркестар

Поводом васкршњих празника, Музички центар Крагујевац наставио је концертну сезону организовањем наступа Крагујевачког симфонијског оркестра са гостујућим диригентом – Србољубом Динићем.

Изведена су дела Моцарта и Хајдна. Маестро Динић је један од најпризнатијих светских диригената нашег доба, уметник интернационалне каријере, добитник престижних признања, међу којима је и награда Министарства културе за промовисање српске културе у свету.

Десетоминутне овације у препуној сали Прве крагујевачке гимназије обележиле су заједнички концерт маестра Србољуба Динића и Крагујевачког симфонијског оркестра.

Вече великана својих епоха, Моцарта и Хајдна спојило је Крагујевачки симфонијски оркестар и једног од најпризнатијих диригената у свету, Србољуба Динића, под чијим вођењем су крагујевачки уметници звучали надмоћно.

На програму: Моцартова Увертира за оперу Фигарова женидба, затим Симфонија број 40, која се сматра и Моцартовом најпопуларнијом.

Концерт препун емоција, праћен бурним аплаузом, заокружен је Хајдновом – Опроштајном симфонијом, са врло необичним последњим ставом.

Баш као што је и Хајдн осмислио у своје време, а Динић и чланови симфонијског оркестра приредили и у Крагујевцу, на средини последњег става,музичари су један по један напуштали подијум, остављајући само две виолине да истанчано утихну и означе и финале концерта који се од првих тонова претворио у јасан спектакл.

Маестро Србољуб Динић интернационалну каријеру ствара више од три деценије у највећим светским оперским кућама, са звездама концертне сцене, одржао је гала концерте, прожимајући своје са искуствима најугледнијих оркестара.

На подијуму испред италијанског, немачког или српског оркестра, постоје ли разлике када се изводе ремек дела класике? 

И данас дириговање подразумева развијање значајне пажње која се посвећује развоју уметничких способности.

Формирање музичке личности диригента, високог професионалног извођачког нивоа, процес је који захтева истрајност, љубав према музици пре свега.

Уметници, али и публика заједно концерт претварају у музички спектакл.

Србољуб Динић потиче из породице, дуге музичке традиције.

Студирао је у Београду,Скопљу, Бону.

Дириговање почиње од Базела, преко Опере у Берну у којој је деловао најпре као шеф диригент, потом је био на функцији музичког директора те куће.

На истим функцијама затим у Опери у Мексико ситију, поново у Немачкој, у опери у Брауншвајгу где је последњих пет година на позицији генералног музичког директора и шефа диригента државног оркестра и опере, затим опере у Загребу, Београду, Ровигу и другим.

Водио је симфонијски оркестар из Вероне, Шангаја, камерни оркестар „ Гудачи Светог Ђорђа“, Београдску филхармонију, Симфонијски оркестар РТС-а.

Све време сарађује са светским угледним оркестрима, али и у својој родној Србији.

У публици у Крагујевцу, представници града, Министарства културе, али и Динићева породица и мајка, некадашњи пијаниста и педагог.

Крагујевачки симфонијски оркестар окупља професоре ФИЛУМ-а, Музичке школе „ др Милоје Милојевић“ чланове градског камерног оркестра Шлезинер.

Из године у годину, све је бројнија публика која прати и све амбициознији рад извођача професионалаца из најзначајнијих градских установа музичке уметности, пред чијим програмима се потврђује традиција и вредност да је у Крагујевцу основан први званични оркестар у Србији.

Свечану салу Прве крагујевачке гимназије публика је испунила и преко последњег места и скоро десетоминутним овацијама наградила уметнике за музички доживљај светског нивоа.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *