Дезинфекција објеката у ромским насељима

У циљу заштите ромске заједнице од корона вируса, Град Крагујевац је посао дезинфекције ових насеља поверио Институту за јавно здравље Крагујевац.

Са дезинфекцијом се кренуло од објеката у насељима Аеродром и Лепеница.

Ово је једна од кључних мера борбе против корона вируса, па ће се у наредне две недеље интезивно радити на спровођењу исте.

У исто време спроведена је и едукација о начину поступања и мерема превенције за борбу против ширења корона вируса.

Проблеми са којима се суочавају Роми само су се увећали епидемијом корона вируса у СРбији, а мере заштите које су донели Влада Србије и Град Крагујевац од корона вируса и које подразумевају повећану личну хигијену и хигијену животног простора мало њих је у могућности да испоштује.

Зато је Град Крагујевац посао дезинфекције поверио Институту за јавно здравље. Дезинфекцијом биоцидним препаратом објеката у ромским насељима на Аеродрому и Лепеници, спречава се да епидемија уђе у ова насеља.

План превентивног деловања је дезинфикција свих 11 ромска насеља, колико их има у Крагујевцу и евидентирање најугроженијих породица. Све то у циљу спречавања хуманитарне катастрофе.

Едукацију Рома, како поступати и које су то мере превенције у борби против ширења корона вируса, одржала је члан ГВ за здравство и социјална питања Гордана Дамњановић.

У исто време ромским породицама подељени су и пакети које су обезбедили путем донатора Центар за социјални рад Солидарност и Црвени крст у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.