Дигитализација јавног превоза

Програм Уједињених нација за развој, у сарадњи са Канцеларијом за ИТ е- управу, изабрао је победничку идеју трећег циклуса изазова отворених података “До паметнијих градова уз помоћ отворених података”.

Победник изазова је Агенција ДВАС из Крагујевца у сарадњи са фирмом Новатроник.

Град Крагујевац се налази на мапи локалних самоуправа које су се најактивније укључиле у иницијативу отварања података у Србији.

У последњих годину дана, доста је рађено на дигитализованијем и отворенијем јавном превозу.

Како су од 2019. године у Крагујевцу на располагању отворени подаци о линијама и планираном реду вожње у јавном превозу, њихово укрштање са квалитетним и у реалном времену доступним подацима, стварају велики потенцијали за подизање квалитета услуга јавног превоза.

Победничко решење омогућиће грађанима да кроз апликацију провере реално време доласка њиховог превоза, као и да виде колику гужву могу да очекују у том превозу.

Корисници јавног превоза у Крагујевцу кроз апликацију, моћи ће да дају повратне информације о квалитету превоза и тиме омогућити Сектору јавног транспорта и путника да континуирано прате, оптимизују и унапређују свој рад.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *