Дивље депоније највећи еколошки проблем грађана

У првих месец дана рада у јединственом Еколошком информационом систему регистровано је више од 2.500 пријава грађана, од којих се око 70 процената односи на дивље депоније.

У Министарству заштите животне средине кажу да је за решавање мапираних еколошких проблема, осим са грађанима, важна и добра сарадња са јединицама локалне самоуправе.

Унапређење комуникације са грађанима у циљу ефикаснијег решавања еколошких проблема, један је од разлога формирања јединственог Еколошког информационог система Министарства заштите животне средине.

Број приспелих пријава у првих месец дана рада овог система указује на оправданост његовог постојања.

Овај систем би требало да омогући бољи увид у стање на терену и олакша планирање средстава за ту намену на републичком и локалном нивоу. Градови и општине могу да рачунају на подршку ресорног министарства.

Осим на дивље депоније, грађани указују и на загађеност ваздуха. Овај вишедеценијски проблем у Крагујевцу ускоро ће бити решен, у оквиру пројекта модернизације система даљинског грејања, којим је предвиђена замена котлова на угаљ котловима на природни гас, а потом и санација пепелишта на матичној локацији Енергетике.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *