Ђурђевданским песничким сусретима почеле Мајске свечаности

Ђурђевданским песничким сусретима које традиционално организује Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ почеле су овогодишње Мајске свечаности које се у Крагујевцу организују поводом 6. маја – Дана града.

На деветим Ђурђевданским песничким сусретима учестовало је више десетина аутора песама из целе Србије.

Поједини песници на овој манифестацији организованој у част поезије, учествују од почетка, неки су се први пут пријавили, а неки јој се, након паузе, враћају.

Ауторима најбољих радова, по оцени стручног жирија, Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ доделио је дипломе и похвале.

И ове године песници су се такмичили у четири категорије: најмлађи ствараоци до 30 година, затим у области ангажоване поезије, дечје поезије и на теме по сопственом избору.

Поред „Ђурђевданског венца“ који се додељује у категорији слободна тема, уручују се и диплома Марко Стаменковић ауторима до 30 година, диплома Добрица Ерић за дечју поезију, диплома Коста Абрашевић за ангажовану поезију, а од 2022. године и диплома Владимир Јагличић за најбоље крагујевачко дело које носи име по преминулом књижевнику, преводиоцу и песнику.

На овој традиционалној манифестацији Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ коај ће идуће године обележити деценију постојања до сада је учествовало више од 400 песника.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *