Дневни центар за деменцију

У оквиру пројекта који финансира Европска унија „Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу“ одржана је промоција пројекта „Центар за деменцију“, чији је циљ да побољша квалитет живота особа оболелих од деменције и чланова њихових породица и превенира њихов смештај у институције.

Као резултат пројекта у Крагујевцу је основан Дневни центар за деменцију.

Реализација пројекта „Центар за деменцију“ која је трајала 18 месеци имао је за циљ: да побољша квалитет живота особа оболелих од деменције и чланова њихових породица и превенира њихов смештај у институције.

Као резултат пројекта у Крагујевцу је основан Дневни центар за деменцију, а у току је припрема документације за изградњу 100 квадратних метара простора за дневни боравак за особе са деменцијом.

Срби су све старији као друштво. Просечан становник у Србији има 43 године, а очекивана просечна дужина живота код жена је 78 година, код мушкарца 73 године.

Истраживања старосне струкуре Срба, потврђују да ће бити све више дементних у Србији, зато је битно прве знаке деменције уочити на време.

О превенцији и раном откривању деменције као и могућности краткотрајне неге за особе које болују од деменције на данашњем представљању пројекта говорила је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Пројекат „Центар за деменцију“ финансиран је од стране Европске уније а спроводе га Геронтолошки центар Крагујевац и Дом здравља, уз подршку Министарства финансија.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *