До 31. октобра пријаве студената за стипендије и кредите

Министарство просвете саопштило је данас да су почеле пријаве студената за стипендије и кредите и да ће трајати до 31. октобра.

Министарство је навело да студенти могу да се пријаве за три врсте студентских стипендија, као и за студентске кредите, који се додељују у циљу подстицања најбољих да наставе школовање са високом постигнућима.

Министарство просвете додељује стипендије редовним студентима државних високошколских установа који нису у радном односу, а који су положили све испите из претходних година студија и постигли просечну оцену најмање 9,00.

Месечни износ стипендије је 13.000 динара и исплаћује се у 10 једнаких месечних рата.

Министарство додељује и стипендије изузетно надареним студентима државних факултета.

Ове стипендије се додељују од треће године студија, односно са остварених 120 ЕСП бодова.

Стипендију за изузетно надарене могу добити студенти који су положили све испите из претходних година студија, први пут уписали студије првог, другог или трећег степена, који су одмах након средње школе уписали високошколску установу, који током студирања остваре просечну оцену најмање 9,00, који су у континуитету уписивали године студирања на буџету и положили све испите из претходних година студија.

Месечни износ стипендије је 24.000 динара за студенте основних и мастер студија, 30.000 динара за студенте докторских студија, а исплаћује се у 12 једнаких месечних рата.

Пријава је почела и за стипендије за недостајућа занимања у просвети.

Право да се пријаве на Конкурс имају студенти државних високошколских установа, који су у текућој школској години уписани први пут у другу или трећу годину студија првог степена на студијским програмима области математике, физике, информатике, српског, енглеског и немачког језика.

Услов је и да кандидати нису губили ниједну годину током студија, да су положили све испите из претходних година студија и постигли просечну оцену најмање 7,50.

Износ стипендије је ове године повећан – месечна рата износи 19.800 динара и исплаћује се у 12 месечних рата.

Корисници стипендија се обавезују да ће у року од две године од дипломирања прихватити посао у школи на територији Републике Србије који им се понуди и да ће остати да раде у школи најмање онолико колико су примали стипендију.

Почела је и пријава за доделу студентских кредита на које имају право сви буџетски студенти државних високошколских установа који су у текућој школској години први пут уписани на студије првог степена у зимском семестру.

За кредите се могу пријавити студенти прве године основних академских и основних струковних студија који су први пут уписали први семестар и студенти од друге до пете (и шесте) године основних студија.

Студентске стипендије се дају неповратно, док се студентски кредит враћа у случају да студент не испуни услове прописане конкурсом.

Месечни износ студентског кредита је 13.000 динара.

Студент за добијање студентске стипендије или кредита подноси пријаву са потребном конкурсном документацијом високошколској установи у коју је уписан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *