До краја године требало би да почне изградња новог стадиона Чика Дача

Министар омладине и спорта Вања Удовичић са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем обишао је СББ Халу Језеро, стадион Чика Дача и Кошаркашко игралиште у Великом парку које је овом приликом и званично отворено после комплетне реконструкције чију је адаптацију финансирала  Европска унија са 147 хиљада евра, а град са 28 хиљада евра .

Министар Удовичић је изјавио, да се до краја године очекује почетак великог државног пројекта -изградња новог стадиона Чика Дача.

Стадион ће бити површине 57 хиљада 640 квадрата, са капацитетом 19 хиљада 660 места, а оквирна вредност  је 40 милиона евра.

Изградњом новог стадиона, Крагујевац би требало да добије модеран фудбалски терен према стандардима УЕФА – е са рефлекторима и покривеним трибинама, док би Атлетски стадион,како је за Телевизију Крагујевац наговестио градоначелник Радомир Николић био изграђен у насељу Аеродром код Тенкодрома.

Први тим одбојкаша Радничког дочекао је министра омладине и спорта Вању Удовичића и градоначелника Крагујевца Радомира Николића у СББ Хали Језеро за коју су  град,министарство омладине и спорта и Европска комисија заједнички определили новац за потпуну реконструкцију крова што је представљало дугогишњи проблем.

Крагујевачки спортисти су министру пренели да сада имају задовољавајуће услове за надметања, али да свима недостају праве утакмице, јер су још увек због пандемије коронавируса спортски догађаји на паузи.

Град је за овај посао уложио 4 милиона динара.

Потом се делегација преселила на стадион, који носи име и сећање на Чика Дачу,Данила Стојановића који је донео прву фудбалску лопту у Шумадију 1903. године.

Крагујевчани су добили 1957. године, после осам година изградње стадион, који је био и остао један од симбола фудбала некадашње Југославије.

У складу са одлуком Владе Републике Србије сада се очекује да Чика Дача, под рефлекторима, са стандардима за одржавање међународних утакмица добије потпуно нови изглед.

Та капитална инвестиција, како је најавио градоначелник Крагујевца, Радомир Николић покренуће други велики пројекат: изградњу Атлетског стадиона, за коју је град планирао и одредио локацију у насељу Аеродром, на садашњем Тенкодрому.

Атлетски стадион имаће 8 стаза, а разматра се могућност да га користи и клуб „Вепрови“.

У крагујевачки спорт, како је оценио Удовичић град и министарство протеклих пет година уложили су све што је раније обећано.

Током посете Крагујевцу, министра омладине и спорта најбурније су поздравили мали кошаркаши на обновљеном терену у Великом парку.

Кроз пројекат Европске уније,обновљене су: трибине,пешачка зона, улазне капије, ограде, терен.

Новоопремљено место унапређује услове за одвијање спорта за клубове, ђаке, локално становништво, јер је Кошаркашки терен у Великом парку једно од култних места окупљања Крагујевчана последњих 60 и више година.

У разговорима градоначелника Николића и министра Удовичића, закључено је,да је омладина Крагујевца била веома активна.

У последњих пет година преко Министарства омладине и спорта финансирано је више од 20 пројеката као и 4 заједничка са градом.

Констатовано је и да треба радити на освежавању терена у школским двориштима широм Крагујевца, а град намерава да потпуно прилагоди условима за спорт и рекреацију терен у насељу Пивара.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *