До сада 31 професионални управник зграда

Завршена је прва и друга обука за стицање лиценце за професионалне управнике зграда, тако да је регион Шумадије и Поморавља добио 31-ог професионалног управника зграда.

Са лиценцом могу да се запосле код неког или да сами оснују фирму.

Привредна комора Србије и Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског округа, задужени су за спровођење обуке, за стицање лиценце за професионалне управнике зграда.

У Крагујевцу је током јуна и октобра, 31 полазник прошао обуку. Након добијања лиценце, следи упис у регистар професионалних управника, који се води у Привредној комори Србије.

Законски прописани минимални услови за обављање ове делатности су четврти степен стручне спреме, да је особа положила испит и добила лиценцу, да је уписана у регистар, да није осуђивана за неко дело, које га чини недостојно вршења ове дужности.

Услуге професионалних управника биће доступне 24 сата, тако да ће станари увек моћи да пријаве било који проблем или квар у згради као и ремећење кућног реда.

Станари могу сами да изаберу управника или да ангажују професионалног са лиценцом. Законом је предвиђено да се најмање два пута годишње организују обуке и испити за стицање лиценци, а у току је упис у регистар професионалних управника који су положили испит.

Процењује се да је у целој Србији потребно најмање 15 хиљада професионалних управника. Иначе, у Регионалној привредној комори Крагујевац, кажу да, трећи испитни рок за полагање испита за стицање лиценце траје још сутра, 19 новембра.

Регистар професионалних управника и стамбених заједница требало би да буде урађен до 1 .јануара 2018 године.

Иввештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *