Дом здравља обнавља возни парк

У новчаном фонду који обезбеђује Министарство правде наплатом казни прекршилаца законских одредби и починилаца кривичних дела, нашло се око милијарду динара.

За добијање новца из тог фонда конкурисало је преко 1.400 установа, удружења и организација у Србији а посредством локалне самоуправе једина установа у Крагујевцу која је добила средства у износу од 4,2 милиона динара је Дом здравља.

Новац ће, како кажу, искористити за обнову возног парка који дуго није занављан а дотрајала возила која користе за обилазак пацијената на теренима потребно је што пре заменити новим.

Током прошле године лекари службе кућног лечења крагујевачког Дома здравља на подручју града, приграда и околних села прегледали су преко 12.800 пацијената.

Свакога дана за кућно лечење се пријави од 40 до 50 нових пацијената па је потребно што пре обновити возни парк ове здравствене установе.

Дом здравља поседује 37 возила, највише оних из некадашњег Заставиног програма. Поседује специјализована возила која превозе медицински отпад и лекове, као и она која се користе за потребе магацинске службе.

За новац који су добили донацијом у износу од око 36 хиљада евра планирају да купе 5 нових аутомобила мале литраже погодних за теренско кретање а користиће их особље које ради у служби Кућне неге.

Тендер за набавку возила биће спроведен у јуну, а возила ће моћи да буду купљена тек за три месеца.

Свакога дана служба Кућног лечења као мала болница на точковима пређе обилазећи пацијенте и по двеста километара.

За сада је на терену 12 возила за ову намену а у плану менаџмента Дома здравља је и сарадња са италијанском покрајином Тaрантино, са чијим се представницима већ преговара на ту тему.

Обновљање возног парка Дома здравља у Крагујевцу омогућиће ефикаснији рад службе Кућног лечења на терену која је током прошле године остварила 100 одсто учинка у раду са пацијентима.

Број пацијената се свакога дана повећава а осим лекарских прегледа екипе техничара бележе сваког месеца од 200 до 250 посета на територији града Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *