Дом здравља у Крагујевцу спреман за прелазак у републичку надлежност

Министарство здравља иницирало је доношење Уредбе која се односи на план мреже установа примарне здравствене заштите које излазе из надлежности локалне самоуправе и прелазe у републичку.

Циљ је да се Домови здравља споје са Oпштим болницама у локалним самоуправама широм Србије.

То је добар начин за ефикасније успостављање дијагнозе и адекватно лечење пацијената, наводе у Министарству здравља.

Крагујевачки Дом здравља спреман је за ову измену, а према речима надлежних, Уредба би требало да ступи на снагу почетком 2020.

У систему примарне здравствене заштите у Крагујевцу су Дом здравља, Апотеку Крагујевац, Завод за здравствену заштиту радника, Завод за стоматологију и Завод за хитну медицинску помоћ.

Како би се на ефикаснији и бржи начин дошло до добре дијагнозе и одмах применила терапија и лечење пацијента, усвојена је посебна Уредба која би требало и да унапреди превентивну здравствену заштиту људи.

У крагујевачком Дому здравља спремно дочекују ступање уредбе на снагу и наводе да ће као и до сада на најбољи начин бринути о здрављу грађана.

Ступање нове Уредбе на снагу многи пацијенти неће ни приметити, јер ће рад запослених у установама примарне здравствене заштите остати непромењен.

У припреми је читав сет нових закона који се односе на здравствено осигурање, лекове, санитарни надзор, медицинска средства, психоактивне контролисане супстанце, најављују надлежни у Министарству здравља.

Новина је припрема и покретање два нова програма – скрининг за дијабетес и депресију који ће бити организовани у наредној години.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *