Довољно воде у акумулацијама, ипак апел за рационално трошење

Са три водоводна система којима газдује ЈКП Водовод и канализација пијаћом водом се снабдева око 200 хиљада људи који живе у Крагујевцу, али и општинама Баточина и Кнић.

Водене акумулације су пуне, па не постоји бојазан да воде за пиће неће бити због тропских температура и предстојећег летњег периода.

Ипак, надлежни у Водоводу апелују на грађане да рационално троше пијаћу воду, посебно становнике приградских насеља.

Највећи водоводни систем са кога грађани добијају пијаћу воду је акумулација Гружа са које се вода свакодневно дистрибуира за око 70 одсто корисника. Мањи системи су Гршницa и Морава.

Водене акумулације су пуне воде која се свакога дана са најмање 20 пунктова узима на анализу због контроле и то неколико пута у току 24 сата.

Сви параметри указују да је вода коју пију Крагујевчани, али и становници Баточине и једног дела општине Кнић, потпуно хемијски и бактериолошки исправна за пиће. Залихе воде у акумулацијама довољне су за две године.

Без обзира на испуњеност и стабилност водених акумулација у системима Гружа, Грошница и Морава, рационално трошење воде је неопходно.

У летњем периоду, када су тропске врућине, свакодневно се вода троши у великим количинама за заливање пољоприведних парцела, пластеника и воћњака, посебно на периферији.

Неретко се вода користи и за поливање тротоара и дворишта, па у градском комуналном предузећу апелују на грађане да воду за те намене користе из алтернативних изворишта, како не би угрозили систем.

У градском водоводу наводе да грађани за услуге дугују око 750 милиона динара, а привреда око 230 милиона.

Додају да планирају низ активности које се односе на аутоматизацију процеса на свим производним системима, црпним станицама и резервоарима.
Тај посао би знатно допринео уштеди здраве пијаће воде чија је производња и дистрибуција веома скупа.

Капитална инвестиција је замена канализационе мреже, која је у појединим градским насељима стара око 80 година, а на периферији није ни изграђена.

Почетак реализације овог пројекта очекује се крајем године.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Довољно воде у акумулацијама, ипак апел за рационално трошење”

  1. Zasto ne navedete koliko ima problema sa divljom gradnjom u zabranjenoj zoni … da je prekrsen zakon u vise clanova … Strasno je kakav je javasluk na jezeru . Celnike grada ne zanima jer i sami imaju nesto pored same vode ili pak njihovi prijatelji rodjaci i politicki partneri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *