Доживљаји и сазнања Милутина Миланковића

О „Доживљајима и сазнањима Милутина Миланковића“ протеклог викенда говорило се у Универзитетској библиотеци у Крагујевцу.

Говорио је проф. др Александар Петровић, члан Одбора Српске академије наука и уметности за динамику климе и редактор изабраних дела једног од најблиставијих српских научника.

Од Александре Нинковић Ташић, председнице Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пипин“, слушаоци су имали прилику да чују и о вези овог и још двојице знаменитих мислилаца – Николи Тесли и Михајлу Пупину.

Заинтересованих за причу о научнику, којег је НАСА уврстила међу 10 најблиставијих умова света, говорило се два и по сата.

Мисаони развој Милитина Миланковића није могао бити испричан без канона осунчавања и решавање загонетке климатских промена.

Током вечери било је речи и о Миланковићевом градитељству, али и младалачком заносу Фаустом.

Михајла Пупина и Теслу у причу је увела ауторка књиге “Звездобројци” и понудила доказе да су везе између ових научника биле другачије него што их је научна јавност до сада проповедала.

Током вечери било је речи и о манама образовног система, истраживању живота на Марсу где га извесно нема, и небризи о животу на Земљи, где га извесно има, па и Марку Краљевићу, као инспирацији сва три научника.

Извештава новинар РТК Снежана Ћериман

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *