Другачији избор локалног омбудсмана

Заштитник грађана града Крагујевца, од сада ће се бирати на другачији начин.

Кључна новина, према којој ће се бирати локални омбудсман, односи се на то да се убудуће у избор укључују и мање одборничке групе, уместо досадашње трећине одборника која је бирала омбудсмана и његовог заменика.

Председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић расписао је јавни позив за подношење пријава за кандидате за локалног омбудсмана и његовог заменика.

Јавни позив који се налази на сајту Града отворне је 15 дана.

Новина у избору локалног омбудсмана је да Скупштина града, кроз јавни позив, укључи што већи број грађана Крагујевца у процедуру избора локалног заштитника грађана.

Тиме се постиже већи степен јавности и демократичности у поступку избора омбудсмана.

Основни критеријуми које кандидат треба да испуни су: да је завршио Правни факултет са 240 бодова, да има пет година радног искуства, да поседује стручне квалитете и знања из области грађанског права. Избор следи након јавног позива.

Сада се даје могућност да и мање одборничке групе предложе једног кандидата који испуњава критеријуме или да више одборничких група предложи кандидате.

Идентична правила важе и за избор заменика омбудсмана, а мандат траје пет година.

Према процедури, по објављивању скупштинске одлуке у Службеном гласнику града Крагујевца, председник локалног парламента је у обавези да распише јавни позив за избор новог омбудсмана.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *