“Двор кнеза Милоша у Крагујевцу”

У склопу традиционалне манифестације Дани крагујевачке књиге представљена је монографска публикација “Двор кнеза Милоша у Крагујевцу” чији је приређивач мастер конзерватор и археолог Милош Јуришић.

Књига пружа податке о самом дворском комплексу, али и анегдоте са двора које је забележио Анастас Јовановић.

Дани крагујевачке књиге који се традиционално одржавају у Народној библиотеци “Вук Караџић” настављени су представљањем монографије “Двор кнеза Милоша у Крагујевцу”.

Публикација Милоша Јуришића, помоћу података који су коришћени у истраживању историјске археологије, читаоцима ствара слику како је изгледао двор и објекти у дворском комплексу тадашње Кнежевине.

Књига је илустрована оригиналним цртежима, старим фотографијама, графикама и мапама, што додатно сведочи о Милошевом времену и Крагујевцу као престоници.

Монографска публикација “Двор кнеза Милоша у Крагујевцу” ушла је у најужи избор за најбољу књигу у 2018. години и подржана је од стране града Крагујевца у оквиру прошлогодишњег конкурса за културу.

Тематски, књига је део обележавања 200. годишњице проглашења Крагујевца за престоницу модерне Србије.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *