Eнергетика планира да пређе са угља на гас

Од почетка грејне сезоне до данас због пуцања топловода без грејања је био део центра града код Робне куће и Ердоглији у улици Милице Срећковић.

Кварови су успешно отклоњени и за сада се 23.000 корисника даљинског грејања уредно снабдева топлотном енергијом.

У већини крагујевачких насеља грејна сезона је почела успешно.

Снабдевање топлотном енергијом било је прекинуто у близини Робне куће, где су због пуцања топловода, 4 стамбене зграде, остале без грејања.

Такође, због пуцања магистралног топловода у улуци Милице Срећковић, без грејања су остали потрошачи у тој улици, Рудничкој, Тршћанској, Златиборској, делу улице Драгољуба Миловановића Бене и делу Булевара краљице Марије.

Екипа Енергетике која је радила на санацији поменутих топловода, брзо је отклонила квар, па се у тим деловима града сада нормално испоручује топлотна енергија.

Енергетика већ у наредној години планира да у време када престане грејна сезона, замени цевовод у дужини од 11.000 метара.

Енергетика планира да од грејне сезоне 2021, за производњу топлотне енергије користити гас уместо угља, тиме што ће котлове на угаљ заменити котловима на гас.

Крагујевац је један од ретких градова у Србији који за производњу топлоте и даље користи угаљ.

На доношење одлуке да се пређе на природни гас значајно је утицао Институт за јавно здравље Крагујевац, који је годинама упозоравао на загађеност ваздуха у граду у зимском периоду.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *