Енергетска санација у основним школама

Локална самоуправа и Министарство рударства и енергетике финансираће енергетску санацију у основним школама “Прота Стеван Поповић” у Чумићу и “Радоје Домановић”.

Захваљујући сарадњи са УНДП-ом вртић “Зека” у Ердоглији добиће соларну електрану.

За енергетску санацију основне школе “Радоје Домановић” Министарство рударства и енергетике је обезбедило 20 милиона динара, а град 13 милиона.

Пројекат обухвата замену столарије, постављање изолације, замену постојећих флуо светиљки ЛЕД сијалицама и уградњу термостатских вентила и циркулационе пумпе са промењивим бројем обртаја на систему даљинског грејања.

У оквиру енергетске санације основне школе “Прота Стеван Поповић” у Чумићу, предвиђена је замена столарије, док ће се са грејања на електричну енергију прећи на грејање на пелет.

Министарство је за ову школу обезбедило 11 милиона динара.

У оквиру програма Уједињених нација за развој, у плану је изградња соларне енергије на вртићу “Зека”.

Постављањем прве соларне електране у вртићу град почиње са коришћењем енергије Сунца на јавним објектима.

Предата је и документација за енергетску санацију основне школе “Мирко Јовановић”.

Радило би се на замени столарије, постављању изолације, замени постојећих светиљки ЛЕД сијалицама и уградњи термостатских вентила и циркулационе пумпе.

Први овакав пројекат урађен је у Основној школи “Станислав Сремчевић”, а ове мере енергетске ефикасности су до сада омогућиле уштеду од скоро 30 одсто у топлотној и електричној енергији, у овој школи.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *