Ерић: Крагујевац по стопи извоза лидер у југоисточној Европи

Отварање Палате правде, Дата центра, наставак градње Центара изврсности спадају у инвестициона улагања која су Крагујевац позиционирала на место централног града не само у Србији, већ и југоисточној Европи.

У наредној години очекује се долазак нових инвститора што ће утицати и на смањење незапослености у Крагујевцу и Шумадији.

Заједничка улагања Републике и града у инфраструктурне пројекте настављена су и у 2021. години.

Једна од најзначајнијих инвестиција је почетак изградње Северне обилазнице, након чега ће се стећи услови за отварање пет мањих индустријских зона, али и Корман поља као потенцијалне индустријске зоне.

Велики број компанија које послују у Шумадијском региону утицао је на скок привредног раста у 2021. години.

На раст спољно-трговинског суфицита града највише је утицао извоз готових производа који су чинили више од 83 процента у односу на полуфабрикате и сировине, што је директно условило смањење незапослености.

Повољни услови за инвестирање привукли су компаније из целог света. 

Један од приоритета за 2022. годину је превођење Кнежовег арсенала у власништво Града и окончање стечајних поступака.

У наредном периоду очекује се да дође један од водећих инвеститора на светском нивоу из Холивуда, што би у Крагујевац довело и друге компаније и стручњаке који се баве културом и дигиталним технологијама.     

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *