Факултети се припремају за јануарски испитни рок

После десетодневне паузе, сви факултети крагујевачког Универзитета припремају се за јануарски испитни рок који ће бити одржани у самим установама,  јер важећи Закон о високом образовању препознаје само тако организоване испите, и обавезује факултете да у матичним зградама одрже испите, изјавио је за РТК секретар Универзитета Марко Лукић.

Он је навео да је почетком децембра било доста студената заражених корона вирусом, као и чланова наставног и ваннаставног особља, али и да се сада тај број умањио.

Ускоро се факултети оглашавају о висини школарине за наредну годину.Не очекују се поскупљења, додао је секретар Универзитета.

Почетком прошлог месеца епидемиолошка ситуација у земљи била је погоршана, а то значи да корона вирус у том налету није поштедео ни студентску, ни професорску популацију.

Било је доста оболелих, оних који су били у самоизолацији због сопственог или здравственог стања чланова својих породица.

У нову годину већина факулетета ушла је само са једном до две седмице заостатка у реализованој настави која ће после 11. јануара бити настављена.

А онда следи заједничка припрема за проверу знања.

Спремају се студенти, спремају се и професори  – да помере катедре на још веће одстојање, односно оно које  је прописано мерама.

Скоро да нема родитеља који имају студента у кући да нису забринути.

Не само због здравља деце која се школују у већим градовима, већ и због тога што станове нису могли да отказују, односно, да би их задржали морали редовно бити плаћени без обзира на обавезе на факултету.

Прошла академска и ова година за школовање студента значила је додатне трошкове.

Студенти о свом стандарду извештавају своје организације.

Комуникација са факултетима постоји, као и разумевање.

Према важећем обавезујућем упутству о организовању наставе у високошколским установама које је упутило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уколико факултети могу да обезбеде предавања и вежбе са мањим бројем студената и на одређеној квадратури по особи, то значи да и сада могу професори да држе предавања.

Како је навео секретар Универзитета, уколико се настави опадање броја оболелих од корона вируса и побољша епидемиолошка ситуација, од марта се очекује повратак студената редовном, некадашњем животу на факултетима.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *