Фасаде говоре о граду и његовим становницима

Дуго очекивано обнављање фасада у централном градском језгру које почиње овог пролећа поздравља и један од најпознатијих српских урбаниста, Крагујевчанин, архитекта Верољуб Трифуновић.

Он је у својим капиталним књигама о изградњи Крагујевца од 19 до почетка 21 века детаљно објединио највеће градитељске подухвате индустријских, јавних, стамбених комплекса, које својим стилом ипак красе времешна здања у центру града.

Пројектом су обухваћене зграде под заштитом Завода за заштиту споменика културе, у улицама Краља Петра Првог Карађорђевића, Краља Александра Првог Карађорђевића и 27. марта.

Град Крагујевац је у јануару ове године добио старатељство за спровођење мера заштите на девет објеката за просторно културно историјску целину – „Старо градско језгро“ и покренут је поступак набавке.

Посао ће надгледати стручне службе. Током каријере и сам је допринео изградњи и развоју града, који како каже пре 50 година није имао ниједно од великих урбаних насеља.

Шездесетих година данашњи Аеродром није постојао, а једно од одавно развијених насеља Виногради, тада је било излетнички простор, сећа се Трифуновић.

Град Крагујевац расписао је јавни позив за извођење радова на обнови 22 фасаде у централном градском језгру.

Извођачи који желе да конкуришу за посао могу да се јаве до 30. марта.

У првој фази радиће се обнова најрепрезентативнијих здања, а како су у самом центру града сконцентрисане зграде различитих архитектонских стилова из различитих епоха то ће, цео процес надгледаће Завод за заштиту споменика културе.

Извештава нoвинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *