Фића, наjпродаванији сувенир

Крагујевац током лета бележи већу продају сувенира који се купују у „Тиц“ – у.

У понуди је богата палета сувенира – синонима Шумадије и града Крагујевца. Најтраженији онај који представља аутомобил фијата 750 који се некада производио у фабрици аутомобила „Застава“.

Сувенире купују туристи који посете наш град али и наши суграђани који одлазе у иностранство и земље региона, и поклањају предмете који су препознатљиви за Крагујевац и Шумадију.

У продавници сувенира понуда је разноврсна и богата. Продају се уметничке слике, макете цркава и манастира, етно детаљи попут фрула, осликаних чашица за ракију, чокања и читура са мотивима шљиве, фигуре популарног Шумадинца.

Карактеристични предмати препознатљиви за Шумадију су опанци, везене врећице напуњене лавандом, подметачи за чаше осликани етно мотивима.

У понуди су и делови народне ношње, везене чарапе, шајкаче, блузе и кецеље.

Најпродаванији су магнети са мотивима Фиће национале , аутомобил који је обележио индустријску производњу у фабрици „Застава“.

Сувенире купују и они који путују ван нашег града. У понуди је, одскоро урамљени опанак испуњен пољским цвећем који се све више тражи.

Оригиналну идеју аутора сувенира купци су препознали. Поклон који долази из Крагујевца обрадоваће становнике далеких дестинација.

Етнолошка обележја на ситницама које се купују и поклањају за успомену никада неће изаћи из моде.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.