ФМН добио најсавременији апарат за ћелијску имунологију

Катедра за патолошку физиологију Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу добила је најсавременији апарат за испитивање људског имунитета.

Проточни цитометар биће коришћен приликом истраживања у области базичних наука

У оквиру научног пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Владимир Јуришић са Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу са својим сарадницима изучавао је имунске промене, биохемијске карактеристике и молекулске анализе код оболелих од тумора током прогресије болести и појаве метастаза.

Захваљујући Европском фонду за развој науке и пројекту под називом ”Молекулске биохемијске имунске дијагнозе код пацијената са туморима” Катедра за патофизиологију Факултета медицинских наука добила је најсавременији апарат за испитивање имунитета код људи.

Проточни цитометар поседује три ласера и истовремено може да анализира 15 различитих ћелија.

У плану је да овај апарат буде употребљен у научне сврхе за испитивање имунитета оних који желе да се вакцинишу против Ковида 19, као и особа које су примиле вакцину како би се заштитиле од заражавања корона вирусом.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *