ФМН добио нову наставно-научну базу

Специјалнa болницa за цереброваскуларне болести “Свети Сава“ у Београду, која годишње збрине око осам хиљада пацијената са можданим ударом из целе Србије и која је референтна установа тог типа у Србји, постала је нова наставно-научна база Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Споразум о сарадњи у области наставе, научно-истраживачког рада, кратких програма студија, континуиране медицинске едукације, здравствене делатности и радних односа потписали су, у Београду, декан крагујевачког ФМН-а проф. др Владимир Јаковљевић и директорка Специјалне болнице за цереброваскуларне болести “Свети Сава“ прим, др Марјана Вукићевић.

Сарадња успостављена са Специјалном болницом за церебрваскуларне болести “Свети Сава“ део је стратешких циљева Факултета медицинских наука, која на првом месту има едукацију крагујевачких студената и специјализаната, веће могућности за научно-истраживачки рад , поготово за клиничке дисциплине-пре свега неурологију и радиологију.

Декан Факултета медицинских наука је рекао да се о овој сарадњи дуго разговарало и да је дошао тренутак да се сарадња и успостави.

Директорка болнице “Свети Сава“ Марјана Вукићевић рекла је да потписивање споразума са ФМН за њихову установу значи много јер је, како је нагласила, болница први пут препозната од научних институција као кућа која може да ради и да се бави науком.

“Наша сардања помоћи ће да се најчешћа хронична болест, мождани удар, лечи на прави начин.Наша специфичност је мултидисциплинарност, јер у једној кући имамо скоро све специјалности и да се скоро све специјалности баве можданим ударом.Тиме се постиже најбољи квалитет о чему сведочи и европско злато за квалитет рада, дијагностику и ефекте лечења“, рекла је др Вукићевић.

Реализација споразума почиње одмах, а већ од почетка наредне школске године, у оквиру зимског семестра, планира се карантин за студенте на предмету неурологија у болници Свети Сава.

Студенти ће у овој болници моћи да науче праву ургентну медицину, а млади сарадници у науци имаће праву базу за објављивање радова у најбољим међународним часописима.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *