Фонду за заштиту животне средине 27 милиона

Фонд за заштиту животне средине града Крагујевца у 2018 години располагаће са 27 милиона 850 хиљада динара.

Средства су намењена за смањење загађености, заштиту биљног и животињског света и крајолика, али и за субвенције намењене Јавно комуналним предузећима „Чистоћа“ и „Зеленило“.

За контролу квалитета ваздуха, мерења нивоа комуналне буке, мониторинг полена у ваздуху, испитивање квалитета површинских и отпадних вода као и загађености земљишта у зонама изворишта биће утрошено 3 милиона 450 хиљда динара из Фонда за заштиту животне средине.

Градском Зеленилу намењено је 5 милиона динара, а градској Чистоћи 16,5 милиона динара, за субвенције из буџетског фонда за 2018 годину.

Када је реч о чистоћи, средства ће бити утрошена за унапређење система управљања отпадом, тачније за чишћење и рекултивацију дивљих депонија, опремање рециклажног центра, као и за пројекат санације и рекултивације депоније са потребним истражним радовима.

Планирано је да се за израду планова управљања заштићеним подручјем у Шумарицама издвоји 100 хиљада динара, а за мере превенције, санације и спречавања ширења загађења од хемијског удеса, додели 500 хиљада динара.

Иначе у овој години биће повећана и средства намењена за удружења, па ће тако за пројекте који се односе на очување, заштиту и унапређење животне средине на територији града Крагујевца бити издвојено милион и по динара, што значи да су три пута увећана у односу на претходну годину.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *