Гаса ће бити и неће поскупети до краја зимске сезоне

Неће бити поскупљења гаса за индустрију и грађане до краја грејне сезоне, поручио је данас директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Говорећи за ТВ Прва он је подсетио да су председници Александар Вучић и Владимир Путин договорили 60 посто гаса по цени од 270 долара за хиљаду кубних метара и додао да се остатак купује од Руса по берзанској цени, а од трговаца по цени већој за провизију.

Споразум о овој цени важи до почетка јуна, а Бајатовић је најавио да ће половином марта односно почетком априла почети преговори са Русима о новом гасном уговору.

Додао је да се нада да ће бити закључен на најмање 10 година.

Он је проценио да би цена у том уговору могла да буде барем 30 посто нижа од садашње тржишне цене гаса која нешто преко 800 долара за хиљаду кубика – односно око 600 долара.

Подсетио је да је Србија 40 година партнер са Гаспромом, да постоји партнерство око НИС-а, а можда ће се градити и гасне централе.

Рекао је да тренутно Србија има 115 милиона кубика свог гаса ускладиштеног у Банатском Двору и 165 милиона руског, а да постоје и безбеносне резерве.

Оценио је да би то требало да буде довољно да би се безбедно дошло до краја грејне сезоне, и додао да се те резерве допуњују.

Он је рекао да је држава пронашла средства у буџету да финансира количине гаса а да кредите уз гаранције државе узео и Србијагас.

„Што се новца тиче не кубуримо за сада, али не можемо да се разбацујемо“, рекао је он, али није желео да каже колико је до сада на гас потрошено.

Поводом кризе у Украјини он је рекао да се сада види значај Балканског тока и додао да Србија не би требало да буде угрожена по питању количина гаса.

Бајатовић је истакао да Србија неће имати проблема са гасом и оценио да држава за сада предузима све мере да не дође до никакавих проблема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *