Година “битке за наш мед”

Због масовног увоза меда из Молдавије и Украјине по нереално ниским ценама од оних које се чак и у тим државама откупљују од тамошњих пчелара, српски мед је практично угрожен, а фалсификати су преплавили тржиште.

Савез пчеларских организација је 2021. најавио као годину „битке за наш мед“ како би се заштитили и српски потрошачи и произвођачи намирнице коју Србија производи више од 200 година одличног квалитета. 

Цена меда у маркетима, где се углавном купује, креће се од 300 до 500 динара, што је први мотив код потрошача да посегну за артиклом, али и први наговештај да је реч о фалсификату, јер је откупна цена меда 700 динара без урачунате марже, пореза, амбалаже, дистрибуције.

Куповати мед испод реалне тржишне цене, кажу пчелари, је као да мед није ни купљен.

Од фалсификата штету имају пчелари, трговци и потрошачи, а профитирају само људи који га лоше копирају.

Ова година требало би да буде за мед плодоносна, после две узастопно лоше.

Иако се претходне године у јавности спомињало да је дошло до помора пчела, које пчелари нису могли да намирују због забране кретања, у крагујевачком Друштв у пчелара наводе да то није био главни разлог.

Савез пчеларских организација Србије већ други век у континуитету ради према стандарду апсолутно природне, здравствене и безбедне производње меда, ради заштите потрошача и српских пчелара.

Подсећамо да је пласман пчелара Савеза сконцентрисан у јединственом погону „Наш мед“ који подржавају Влада Републике Србије и општина Рача.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

                         

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *