Годишњица НАТО бомбардовања СР Југославије

На данашњи дан пре 23 године почели су ваздушни напади НАТО алијансе на Србију, односно тадашњу Савезну Републику Југославију.

Током 78 дана агресије погинуло је између 1.200 и 2.500 људи, а уништен је и оштећен велики број објеката.

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу Савезну Републику Југославију, почели су 24. марта 1999. године.

Изговор за напад био је да је Југославија крива за неуспех преговора у Рамбујеу за решавање статуса Косова и Метохије.

За 78 дана бомбардовања, током којег је агресор користио и муницију са осиромашеним уранијумом, погинуло је између 1.200 и 2.500 људи, а око шест хиљада је рањено.

Уништено је и оштећено око 25.000 објеката. На мети су били путеви, пруге, фабрике, мостови, рафинерије, болнице, школе.

Првог дана бомбардовања бомбе су пале и на Крагујевац који је више пута био мета током агресије.

Бомбардовања се данас сећају углавном старији Крагујевчани.

Агресија је завршена 9. јуна 1999. године потписивањем споразума у Куманову након чега је уследило повлачење снага Југославије са Косова и Метохије.

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је резолуцију 1244 којом су у српску покрајину упућени војници КФОР-а из 36 држава са задатком да чувају мир и безбедност док се не реши статус Косова и Метохије.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.