Гојковић: Крагујевац заслужује титулу Престонице културе

Град Крагујевац заслужује титулу Престонице културе Србије 2023. године,

имајући у виду традиционалне манифестације, програме у области културе и богато културно-историјско наслеђе, рекла је данас у Крагујевцу потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић и додала да ће коначну одлуку о томе донети стручна комисија.

Локална самоуправа која буде понела титулу Престонице културе 2023. године понудиће низ културних садржаја и унапредити квалитет културног живота грађана.

Крагујевац је универзитетски центар који будућим уметницима и радницима у области културе, нуди могућност школовања и стручног усавршавања на Филолошко-уметничком факултету, у Музичкој школи „Др Милоје Милојевић“ и на смеру за сценско-визуелну културу у Другој крагујевачкој гимназији.

Културну сцену града креира 11 установа кутуре.

У Крагујевцу је основан Савет мреже установа културе који је профилисао мапу 25 културних манифестација које се организују у граду.

Многе од њих имају дугу традицију, попут Великог школског часа, Међународног салона антиратне карикатуре, Позоришних сусрета ученика гимназија, Арсенал феста, Златне искре, Јоакимфеста и других.

Који ће град или општина у Србији бити Престоница културе 2023. године биће познато крајем септембра.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *