Гордана Вучковић о титули „Најбољег библиотекара Србије“

Гордана Вучковић, руководилац Завичајног одељења Народне библиотеке „Вук Караџић“, освојила је престижну награду у области библиотекарства и проглашена за „Најбољег библиотекара Србије“ у 2020. години.

Библиотекарско друштво Србије препознало је њену богату радну биографију, као и посвећеност послу и несебично преношење знања на млађе колеге.

За најпрестижнију награду у области библиотекарства номиновано је пет библиотекара, а оно што је по оцени жирија издвојило овогодишњег лауреата је богата и динамична радна биографија Гордане Вучковић, која је руководилац Завичајног одељења Народне библиотеке „Вук Караџић“.

Признање је изузетно значајно јер га додељују колеге за изузетан допринос библиотекарству. Крагујевац је, иначе, град са дубоким коренима библиотекарства који сежу још од 1846. године. У срцу Шумадије оснивано је једно од првих читалишта у Србији.

Осим преданог и стручног рада у Завичајном одељењу, Гордана Вучковић је учинила и значајан корак у осмишљавању и организовању манифестације Дани крагујевачке књиге, која је прерасла у Дане крагујевачке културе.

Ипак, најзначајнији је њен рад у очувању завичајног културног наслеђа, где је започета дигитализација вредне грађе, и то од књига које се најчешће користе, до часописа.

Гордана Вучковић учествовала је и у бројним пројектима крагујевачке библиотеке, члан је и активни сарадник редакције часописа „Кораци“ и „Крагујевачко читалиште“.

Поседује и богату библиографију стручних радова од преко 60 библиографских јединица, а аутор је и неколико монографских публикација.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.