Град Крагујевац прогласио 2018. годином јубилеја

Одлуком одборника локалног парламента, Град Крагујевац прогласио је 2018. годином обележавања јубилеја – 200 година прве престонице модерне Србије.

Значајном јубилеју биће посвећено низ програма. Упоредо са подсећањем на историјски значај овог јубилеја одвијаће се и реконструкције Установа културе у Крагујевцу.

Година јубилеја значајна је не само за локалну, већ и националну историју.

1818. одлука кнеза Милоша да Крагујевац прогласи престоницом, од тадашњег Крагујевца ствара државни, административни, иднустријски и културни центар Србије, која ће се фактички самостално на политичкој сцени Европе појавити тек 60 година касније на Берлинском конгресу.

Током тих пет деценија Крагујевац, али и млада држава добијају све атрибуте главног града младе кнежевине.

После два века од пресудних историјских догађаја, идеја обележавања јубилеја није ујединила актере на локалној политичкој сцени.

Одборници из редова опозиције замерају актуелној власти да је одлуку требало донети раније, јер би онда и кампања трајала дуже, а тиме и била привучена већа национална пажња.

Они негодују зато што се одлука доноси после Сретења, сумњају да ће бити довољно времена да се држава придружи обележавању, а сам назив према опозицији није озбиљан и кажу да је све трапаво урађено.

Ипак, са 51 гласом за, који су поред одборника владајуће већине чинили и одборници Заједно за Шумадију, 3 против овог предлога из Покрета слободних грађана и 4 уздржана одборника ЛДП-а одлука о години јубилеја престоног Крагујевца ипак је усвојена.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *