Град Крагујевац за верске заједнице определио 7 милиона динара

Расписивањем Конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката у области вера локална самоуправа доприноси очувању теолошког и религијског наслеђа свих верских заједница и организација на територији града Крагујевца.

То је заједнички закључак градских званичника и предлагача 11 пројеката у овој области, који ће бити финансирани из градског буџета са укупно седам милиона динара.

Католичка заједница у Крагујевцу основана је пре нешто мање од 140 година, а Црква Светог Јосипа је најстарија католичка црква у Србији, ван Београда.

Почела је са радом двадесетих година прошлог века, а деценију и по касније у њој је обављено 85 крштења.

Католичке породице су, у потрази за бољим животом, временом напуштале Крагујевац, а у последњих неколико година у Цркви Светог Јосипа није крштено ниједно дете.

На Конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у области вера, Београдској надбискупији, којој припада ова црква, одобрено је милион динара.

Највише новца на овом конкурсу – два милиона динара, добила је Богословија Светог Јована Златоустог, за пројекат који се односи на унапређење рада ове образовне установе, односно покриће материјалних трошкова.

За финансирање и суфинансирање 11 пројеката верских заједница и организација из буџета града Крагујевца је издвојено седам милиона динара.

Идеја локалне самоуправе је да се наредне године за ове намене определи више новца, а осим на финансијску подршку, верске заједнице и организације могу да рачунају на пријатељски однос са градом, уз међусобно уважавање, толеранцију  и признавање свих права онима који нису већина у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *