Грађани поштују противемидемијске мере

Током синоћње контроле, екипе комуналне инспекције и комуналне милиције су утврдиле да су од 43 контролисана угоститеља и продавница, власници само два објекта кршили меру о ограничењу радног времена до 21 сат.

То, према речима Гордане Дамњановић, чланице Градског штаба за ванредне ситуације, значи да се се грађани придржавају потписаних противепидемијских мера.

Међутим, неопходно је да се мере поштују и у оквиру породица, где је такође, на приватним слављима, забрањено окупљање више од 5 људи.

Након измене Закона о заштити становништва од заразних болести, одлуком Кризног штаба, уследиле су и нове мере, међу којима је и ограничавање радног времена угоститеља и трговина до 21 сат на територији целе Србије.

Новинама су, између осталог, проширена и овлашћења комуналне инспекција и комунална милиције, које сада могу да на лицу места, за непоштавање мера на снази, изричу мандатне казне.

Дамњановић истиче да једна проценат породица у Крагујевцу не поштује прописане мере, па долази до хоризонталног ширења заразе, па готово да нема радног колектива у коме нема ковид позитивних.

Највећи проблем су и даље приватне прославе на којима се окупља далеко већи број људи од дозвољеног.

Комунална инспекција и комунална милиција у слуачјевима приватног окупљања реагује уколико постоји аргументована пријава.

У Градском штабу за ванредне ситуације подсећају да су казне за непоштовање мера велике.

Навећи проблем је заражавање здравствених радника, подсећају у Градском штабу за ванредне ситуације и апелују на грађане да поштују све прописане мере заштите од заражавања корона вирусом.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.