Градска управа отворенија према грађанима

Активисти Центра за истраживање, транспарентност и одговорност уз подршку ОЕБС-а у Србији представили су Модел акционог плана за партнерство за отворену управу представницима крагујевачке градске управе. 

На тај начин CRTA помаже локалним администрацијама да кроз нове софтверске програме и другачију организацију што ефикасније, једноставније и јасније локалне самоуправе пруже грађанима информације о свом раду, укључе их у рад и имају што бољу комуникацију са грађанима.

Представници Невладиног сектора у Србији разноврсним програмима и пројектима помажу локалним самоуправама да буду што отвореније према грађанима, укључују их у рад и информишу брзо и ефикасно.

За сада је тај процес прилично старомодан. Томе доприноси чињеница да је Србија још увек друштво у коме се грађани највише информишу преко телевизије, штампе и радија, док се интернет највише користи као средство забаве.

У таквој атмосфери млађи грађани Крагујевца потврдили су нам да сајт Скупштине града користе за информисање, док старије генерације користе устаљене и непревазиђене навике које су њима лакше.

Истраживања потврђују да је Србија и даље у раскораку између 20 и 21 века.

Невладин сектор у Моделу акционог плана за партнерство за отворену управу понудио је механизме како да локална адмистрација буде близа грађанима.

Највећи проблем у процесу отварања локалних самоуправа према грађанима у Србији и даље су неравномерни капацитети, односно неједнака информатичка заступљеност, неажурност у објави информација, непрегледни портали или једноставно недовољно садржаја на њима.

И да раде пуном паром, на крају дана, истини за вољу, грађани неће много ни разгледати, јер просечан крагујевчанин попут свих других радије на интернету гледа објаве пријатеља и комшија.

Све док не затребају информације о неком формулару. Тада се обично тражи најмлађи члан породице да претражи најбржи пут до шалтера.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *