Грујичић: Ове године почиње изградња новог Клиничког центра у Крагујевцу

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је да је после 20 година коначно добијена грађевинска дозвола за изградњу новог Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Крагујевац, истичући да је то велика победа за српско здравство.

Она је за данашњи Блиц рекла да је следећи корак у реализацији тог пројекта расписивање тендера за извођење радова, након чије процедуре се очекује почетак радова у другој половини ове године.

Грујичић је нагласила да је финансирање изградње новог Клиничког центра у Крагујевцу обезбеђено из буџета Србије.

„Идемо ка новом Клиничком центру Крагујевца, као што је и председник Србије Александар Вучић обећао. Ово је огромна победа за српско здравство. У петак 22. марта ове године Градска управа Крагујевца издала је грађевинску дозволу за изградњу новог објекта УКЦ“, рекла је Грујичић.

Подсетила је да је изградња и реконструкција УКЦ Крагујевац стајала целих 20 година од почетка пројекта изградње и реконструкције клиничких центара у Србији 2003. године, али да је овај пројекат поново покренут у последњих годину и нешто дана и да је израђена пројектно-тејничка документација за нови објекат.

„Ово је велика ствар како за Крагујевац и Шумадију, тако и за целу Србију. Пре свега значиће због проширења капацитета самог Клиничког центра. Дакле већи број кревета. Добијамо 335 нових постеља и од тога 270 са могућношћу полуинтензивне неге и 65 интензивне“, рекла је министарка здравља.

Грујичић је навела и да ће Клинички центар добити проширење операционог блока са додатних шест савремених операционих сала, као и хибридну салу са модерном дијагностиком и нуклеарном медицином.

„Биће инсталирана најсавременија опрема, увођење нових процедура, а то ће много значити и за повратак младих људи. Самим тим, то значи нова запослења мојих колега, медицинских сестара и техничара“, истакла је Грујичић.

Према њеним речима, у другој фази радова планирана је реконструкција и доградња садашњег Ургентног центра, који ће, како наглашава, постати поликлиника, као и завршетак техно-економског објекта са одељењем онколигије.

„Тренутно је у току израда пројектно – техничке документације и за ове објекте. У перспективи је и изградња нове дечје клинике као и физијатрије. Поред свега наведеног биће изграђена и надземна отворена гаража са 300 паркинг места“, рекла је Грујичић.

Министарка је нагласила да ће се проширити и операциони блок, да ће бити изграђена и хибридна сала са потенцијалом за кардио хирургију, а да ће ово проширење допринети и да се уведу нове процедуре у интервентној кардиологији.

„Посебно је важно што ће нови ургентни центар бити изграђен по најсавременијим стандрадима, дакле неће бити преправки и прекрајања, већ потпуно нови и најсавременији ургентни центар. Такође, стационар за болеснике са двокреветним собама и купатилом“, навела је Грујичић.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *