Хемијске приче из царства биљака повезале ботанику, хемију и људско понашање

Центар за научноистраживачки рад Српске академије наука и уметности и Универзитет у Крагујевцу промовисали су књигу – Хемијске приче из царства биљака, аутора: академика Ивана Гутмана, Горице Ђелић, и академика Владимира Стевановића.

Намењена је не само научној јавности већ и основним школама у којима је прво издање већ дистрибуирано.

Књига иначе доноси низ занимљивих прича о хемијском својству биљака на подручју Шумадије.

Аутори су имали идеју да још једном докажу да су биљке савршена фабрика хране, лекова,боја, мириса, јер све што човек уради заправо је активност копирања природе. И никада није потпуна.

Из пера два академика и професорке, Хемијске приче из царства биљака повезале су ботанику, хемију и људско понашање. Намењена је научној јавности, али и популацији која се школује.

Књига доноси занимљиве приче из области хемије и биљним врстама које се могу видети у Шумадији.

Показала је колико су значајне биљке, а то је само један мали део лековите флоре.

Читалац наилази на занимљиву причу о ружи.

Поред краљице цвећа у Хемијским причама и остале интересантне појединости.

Академик Владимир Стевановић каже да је код нас изражен немаран однос према природи, националним парковима, и одавно према шумама којих скоро и да нема на овдашњем подручју.

Планета али и човечанство се сада суочавају са великим притиском на природу, уништавају се природна станишта многих дивљих животиња, људи су се приближили врстама са којима не треба да имају контакт, што је свет и казнило развијањем вируса и још увек неразјашњеним пореклом последње пандемије.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *