И компаније доприносе лепшем уређењу града

Навикли смо да о изгледу града брину комунална предузећа, поједина удружења грађана, као и сами грађани у оквиру својих дворишта и балкона.

У свету се овом питању приступа заокружено, имајући у виду не само естетске већ и здравствене и еколошке критеријуме, те у све већој мери и компаније дају свој допринос.

Истраживали смо колико приватна иницијатива може допринети улепшавању нашег града, стварању квалитетнијег животног простора, али и побољшању туристичке понуде.

На улазу у Крагујевац из правца Тополе примећује се ограда прошарана цвећем, смештена између продајних објеката локалног трговинског ланца.

Пажљивији путници приметиће да се иза ограде крије лепо уређено двориште Трнаве промет.

Велики број камиона и доставних возила неуморно доставља робу за бројне потрошаче широм града, али обим посла очигледно није спречио компанију да, на задовољство запослених и ужитак не малог броја купаца и случајних пролазника, укусно уреди свој простор.

Када се, пре 14 година, у оквиру манифестације „Дани отворених дворишта“, кренуло у акцију избора најлепших сеоских дворишта, показало се да код нас постоји велико интересовање за уређењем сопственог животног простора у селу и граду, али и жеља да се одржи одређена култура живљења.

Интересовало нас је и колико овакве иницијативе појединаца и компанија доприносе туристичкој понуди града.

Производни и трговински комплекси обично су подређени функционалности и што ефикаснијем промету робе и услуга.

Међутим, уз развијену свест о свом месту у локалној заједници и нешто воље и труда, они могу бити део наше свакодневице на много лепши начин, али и да доприносе естетици града као и екологији, не нарушавајући при томе своју функционалност.

Извештава новинар РТК Александар Сакић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *