И лекари волонтери у борби против ковида 19

Од како је у Србији проглашена епидемија корона вируса, здравствени радници били су на висини задатка.

Цео здравствени систем је за кратко време трансформисан, отворене су ковид амбуланте, а у Клиничком центру у Крагујевцу формирано је десет ковид клиника у којима се лече најтежи пацијенти који су заражени коронавирусом.

Број заражених се свакодневно увећава, међу оболелима су и здравствени радници.

Имајући у виду да је здравствени систем пренапрегнут, колегама лекарима и медицинским техничарима прикључили су се и волонтери Црвеног крста здравствене струке.

Пацијенти са тешком клиничком сликом корона вируса смештени су на некој од десет ковид клиника Клиничког центра у Крагујевцу.

Многи су на кисеоничној терапији, а најтежи који су изгубили плућну функцију су на апаратима за механичку вентилацију.

Крагујевчанка Марија Аврамовић која је недавно стекла диплому Факултета медицинских наука одлучила је да се придружи колегама у ковид клиникама. Ангажовала се као волонтер, а први радни задатак добила је у Ургентном центру.

Волонтери истичу да је главни мотив да се укључе у хуманитарни рад помоћ болесним људима.

Лекар Марија Аврамовић каже да се одлучила за хуманитарни рад и прикључила колегама који раде у ковид клиникама, јер се диви бројним хуманистима који су волонтирали и пружали помоћ угроженим и болесним људима током различитих временских раздобља.

Део пацијената који су хоспитализовани у некој од ковид клиника налази се у тешком здравственом стању, а нега таквих болесника појачана је ангажовањем већег броја запослених.

Судећи по броју заражених, који из дана у дан расте и броју хоспитализованих пацијената, ангажовање волонтера медицинске струке, хуманиста Црвеног крста, има изузетно велики значај.

Време у коме живимо показало је да у Србији има много хуманих и пожтвованих грађана који су у сваком тренутку спремни несебично да помогну. Међу њима је и млада Марија Аврамовић, па њена борба против корона вируса је вредна пажње и поштовања.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *