„И право и правда за Јелену“

Унија синдиката просветних радника тражи од министра просвете, науке и технолошког развоја да смени директорку Основне школе Свети Сава у Топоници, због чијих је, како тврде, незаконитости у поступању, самохрана мајка и педагог у овој школи Јелена Маринковић остала без посла.

Јелена је, као дипломирани педагог, у овој школи радила пет и по година, од којих четири године на упражњеном месту са нормом од 100 одсто, која је након доласка нове директорке смањена на 50 одсто.

На крају, како тврди, за њу није било места ни за пријем у стални радни однос по конкурсу за запошљавање.

На расписаном конкурсу школе у радни однос на неодређено време примљени су кандидати са мање радног стажа и знатно нижим квалификацијама у односу на њене.

Будући да је директорка школе одбила њене жалбе као неосноване, правду је потражила на суду где је поништено решење конкурсне комисије, као и одговор директорке на њену жалбу, уз наводе о незаконитости поступања, речено је на конференцији за новинаре испред Школске управе у Крагујевцу.

Од правоснажности пресуде је прошло скоро два месеца. Директорка одбија да поступи по одлуци суда, тако да јој је упућено и решење по извршењу, по коме такође није поступила у предвиђеном року, наводи је Владимир Аџић, члан председништва Уније синдиката просветних радника Србије.

У Школској управи у Крагујевцу нису упознати са овим случајем и кажу да коначну одлуку дају судски органи.

У Унији синдиката просветних радника Крагујевца наглашавају да је мало школа у којима постоје прецизни критеријуми на основу којих се одлучује о пријему кандидата у радни однос.

У пракси, директори одлучују о избору кандидата, сакривајући се иза конкурсне комисије, закључују у овој синдикалној организацији.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *