Има ли живота у Лепеници?

Одговор на питање “Има ли живота у Лепеници?“ чуо се на презентацији извештаја о истраживању Лепенице којe је удружење Екомар, уз стручну подршку Природно-математичког факултета, спровело током ове године.

Резултати су показали да је статус реке Лепенице пете класе, што говори да је ова река јако загађена.

Резултати су показали да од изворишта до ушћа Лепенице постоји већи број фактора који угрожава овај водоток.

У изворишном  делу то су сеча шума и каптирање извора, а од Грошнице па све до Лапова, где река пролази кроз насеља, постоји велики број загађивача.

У Лепеницу се директно уливају и отпадне воде различитих привредних субјеката, домаћинстава, а ту си дивље депоније поред обале реке.

Истраживање је показало да је река Лепеница само у првом делу свог водотока доброг квалитета и то друге класе.

Ту су пронађене врсте макробескичмењака и алги, као и врсте речног рака који се налази на листи строго заштићених врста.

На територији града Крагујевца постоје водотокови првог и другог реда. Град има надлежност над водотоковима другог реда, али само када је реч о чишћењу, одржавању и заштити од поплава, док о  водотоковима првог реда  брине предузеће Србија воде.

У Акваријуму Природно-математичког факултета отворена је изложба фотографија, где посетиоци могу да виде како је Лепеница изгледала у прошлости и како изгледа сада.

Овај пројекат је реализован уз подршку града Крагујевца.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *