Иновациони дистрикт у Државном дата центру у Крагујевцу

Иновациони дистрикт била је тема радионице у Државном дата центру на којој су представници Канцеларије за ИТ и еУправу, Универзитета у Крагујевцу, Криминалистичко Полицијског универзитета, Средње техничке и Прве техничке школе, као и представници невладиног ИТ сектора представили своја идејна решења за нови простор чија је изградња у плану.

Проширење Државног дата центра Иновационим дистриктом је пројекат који нас чини посебно срећним и који град Крагујевац жели, што смо и показали на самом почетку изградње овог објекта, уступивши без много оклевања једну од најбољих локација у граду, рекао је градоначелник Никола Дашић, који је присуствовао радионици.

Комплекс Државног дата центра до сада се састојао из две зграде, прве у коју су смештени државни и комерцијални клијенти и друге коју користе припадници служби безбедности.

На новој грађевинској парцели која се наслања на Државни дата центар одлучили смо да направимо и трећу зграду која ће се звати Иновациони дистрикт, најавио је Данило Савић, директор Државног дата центра.

Од града Крагујевца добили смо парцелу, а у изградњу зграде, која је поменута и у експозеу премијерке Ане Брнабић на седници републичког парламента, инвестираће држава.

Нова зграда, објашњава Савић, неће бити само зграда у правом смислу те речи, већ ће Иновациони дистрикт бити отворен простор за ИТ заједницу града Крагујевца. Наша идеја је, да поред осталог, покушамо да направимо SMART CITY лабораторију која ће омогућити људима да доживе и упознају се са још увек апстрактним појмом Паметног града, јер га је јако тешко описати речима.

Још једна од идеја је да се овде у Крагујевцу у Иновационом дистрикту направи и Академија као репрезентативни центар Smart City за Србију и Балкан.

Нову, трећу зграду, разликоваће од прве две то што ће она бити отворена за грађане и посетиоце. Са забавним и спортским садржајима замишљена је као простор у коме ће моћи да се друже, забављају и раде чланови ИТ заједнице, јер долазе генерације којима морамо да се приклонимо, омогућимо им добре услове за рад и поставимо нове темеље развоја дигитализације у Србији, казао је Данило Савић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *