Институт за информационе технологије обједињава истраживачки потенцијал крагујевачких факултета

Формирањем Института за информационе технологије у Крагујевцу обједињено је више научних поља, кроз примену информационих технологија у природно-математичким, техничко-технолошким, медицинским, биотехничким и друштвеним наукама.

Ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић каже да је тиме успостављена интензивнија сарадња између истраживачких група са различитим фокусима истраживања.

Институт за информационе технологије који је основан прошле године у Крагујевцу има задатак да обједини истраживачки потенцијал факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

Ова институција окупља амбициозне научнике, којима је пружена шанса да се у својој земљи баве истраживањима и то у корак са светским трендовима и у области својих интересовања.

Институт за информационе технологије биће и нови члан Универзитета у Крагујевцу.

Сарадњом Института са партнерима из привреде створиће се могућност за додатну едукацију запослених у компнијама.

Институт ће учествовати и у реализацији студијских програма мастер и докторских студија чији су носиоци крагујевачки факултети или Универзитет.

На факултетима у саставу Универзитета у Крагујевцу ангажовано је око 50 истраживача који раде на пројектима које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Једна од лабораторија које раде у склопу Института за информационе технологије је и лабораторија за биоинжењеринг са седиштем на Факултету инжењерских наука.

Подстицање мултидисциплинарних научних истраживања, примена информационих технологија, истраживање и експериментални развој у природно-математичким, медицинским, научно-технолошким и друштвено-хуманистичким наукама, као и учествовање у реализацији националних и међународних пројеката биће задатак Института у наредном периоду.

Један од приоритета је и повратак научне дијаспоре кроз разне међународне програме.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *