Интензивна нега крагујевачког УКЦ попуњена преко 90 одсто

Епидемиолошка ситуација у Крагујевцу и Шумадији је ванредна и врло озбиљна, оцењено је на седници Окружног штаба за ванредне ситуације. У Универзитетски клинички центар стижу углавном невакцинисани пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом, па је попуњеност на одељењу интензивне неге преко 90 процената.

Постеље, опрема респиратори и неинвазивни вентилатори нису проблем, али у овој установи терцијарног нивоа здравствене заштите тврде да за већи прилив нових пацијената неће бити здравствених радника. 

Највећи проблем у крагујевачком Универзитетском клиничком центру тренутно су одељења интензивне неге, јер ковид позитивни пацијенти из регионалних болница стижу у изузетно лошем здравственом стању.

Инфективна клиника је тријажни центар у коме се дневно обави од 100 до 120 прегледа.

Од тог броја 10 до 20 одсто болесника се хоспитализује.

У УКЦ се у просеку у току дана на болничко лечење из читавог региона прими између 20 и 30 пацијената, од којих је чак 65 процената невакцинисаних.

Ова здравствена установа укупно има 1118 постеља.

Трећина је опредељена за ковид систем.

Попуњеност капацитета је 65 одсто, али забрињава што је Ц5 клиника где се лече најлакши пацијенти полупразна, док је интензивна попуњена чак 95 процената.

Ситуација се прати на дневном нивоу.

На Педијатријској клиници тренутно је двоје деце.

Једно дете ковид негативно је на респиратору, али од ковид позитивне мајке.

Од почетка епидемије, крагујевачки Институт за јавно здравље узео је више од 200 хиљада узорака за анализу, а у Ковид лабораторији обрађено је око 80 хиљада, а позитивна је била скоро трећина узорака.

Све школе у Крагујевцу тренутно раде по првом моделу, а у претходних недељу дана је у Крагујевцу регистровано 234 ковид позитивних ђака, 315 у Шумадији.

У Крагујевцу је до сада 47 процената примило прву дозу антиковид вакцине, 45 одсто другуи и око 15 процената трећу дозу, а процењује се да је 20 одсто становништва прележело корона вирус.

Од почетка октобра до данашњег дана, надлежне инспекције су правним и физичким лицима изрекле 10 казни у износу од 300 хиљада динара, 20 од 150 хиљада, 10 од 50 хиљада динара, 15 од 30 хиљада и 65 казни у износу од пет хиљада динара.   

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *