Интезивнија кампања за одвикавање од пушења

Поводом Светског дана без дуванског дима, који се обележева 31. маја, наредних дана ће се итензивирати активности на тему превенције употребе дувана и изложености дуванском диму и одвикавања од пушења, кроз предавања, трибина и друге јавне манифестације које организују крагујевачке здравствене и просветне установе.

Употреба дувана је водећи узрок смрти, а сваке године у свету услед конзумирања дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму.

О штетности дувана и кампањи против пушења говорили су представници Дома здравља, Завода за здравствену заштиту радника, Завода за стоматологију, Црвеног крста, предшколских установа „Нада Наумовић“ и „Ђурђевдан“, као и Института за јавно здравље који непрекидно указује на факторе ризика и штетност дувана.

Употреба дувана је фактор ризика за многе болести, а алергијске су све учесталије.

У свим основним школама у Крагујевцу постоје координатори који спроводе кампању против пушења, а у наредном периоду ће се о овој теми говорити и у предшколским установама.

Светска здравствена организација 31. маја спроводи глобалну кампању за светски дан без дуванског дима „Дуван: претња нашој животној средини“.

Кампања има за циљ да подигне свест јавности о утицају дувана на животну средину – од узгоја, производње, дистрибуције и отпада. 

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.