„Искра“ по мери инвалида

У Центру за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом „Искра“, којим управља Спортско привредно друштво „Раднички“, сви садржаји намењени су инвалидима.

Иако има простора за запошљавање особа са инвалидитетом које би могле да раде у овом центру, Закон о забрани запошљавања који је на снази онемогућава ново радно ангажовање инвалида.

У емисији „Једнаки“ – како се у нашем друштву спроводи Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом говоримо о раду Центра „Искра“ и запошљавању инвалида.

Емисија „Једнаки“ је на нашем програму у недељу, од 20 часова.

На повременим и привременим пословима, у Центру за спорт и рехабилитацију „Искра“ биле су ангажоване особе са инвалидитетом које су обављале различите послове.

Душан Алексић који има тешко телесно оштећење радио је на рецепцији, а Десанка Јокић, глувонема особа обављала је послове хигијеничара.

Обоје наводе да су били задовољни радним ангажовањем у „Искри“, али да због Закона о забрани запошљавања који је на снази, нису засновали стални радни однос.

У Спортком привредном друштву „Раднички“ наводе да су вољни да на неодређено време радно ангажују незапослене са инвалидитетом, али да су у тој намери спречени због Закона који је на снази.

Чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту Гордана Дамњановић наводи да локална самоуправа има разумевања за особе са инвалидитетом које, кроз програме и пројекте, могу да дођу до посла, по моделу европских земаља.

У циклусу емисија „Једнаки“ – како се у нашем друштву спроводи Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом и слабо запошљивих, током новинарског истраживања говорило је више од 40 саговорника.

Серија емисија „Једнаки“ коју Радио-телевизија Крагујевац реализује у сарадњи са Синдикатом новинљара Србије, а суфинансира Министарство културе и информисања, биће настављена у наредном периоду, у шумадијској општини Кнић.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.