Исплата новчане помоћи за обнову поплављених кућа средином јула

Исплата новчане помоћи власницима оштећених или порушених стамбених објеката услед обилних падавина почеће средином јула, најавио је Марко Благојевић, министар за јавна улагања приликом обиласка најкритичнијих тачака у Крагујевцу – клизишта у Грошници и Левачке улице.

Према његовим речима, приоритет је уређење корита реке Лепенице у Левачкој улици у циљу спречавања ризика од новог плављења.

У 56 градова и општина у Србији у којима је проглашена ванредна ситиација након поплава, до сада је пријављено 1.600 оштећених породичних стамбених објеката.

Међу њима је и кућа трочлане породице Митровић у Левачкој улици у Крагујевцу која је у потпуности поплављена. Иако су остали без свега што су имали, најважније је, кажу, што су остали живи.

Објекти оштећени услед обилних падавима биће категорисани према степену оштећења и за сваку категорију одређен је износ државне помоћи, који је за 40 до 50 одсто већи у односу на онај који је до сада исплаћиван на име штете од поплава.

Посебан акценат биће стављен на обнову и јачање инфраструктуре за заштиту од поплава.

Бујице су оштетиле путеве и покренуле клизишта и одроне.

Екипе надлежних служби већ недељу дана санирају последице поплава, како би се живот на територији града Крагујевца што пре вратио у редовне токове.

Држава је у последњих неколико година само преко Канцеларије за обнову, односно Канцеларије за јавна улагања уложила близу 20 милијарди динара у заштиту од поплава на скоро 800 локација у 98 градова и општина.

Србија је данас безбеднија него што је била 2014. године, али ризици од све чешћих и интензивнијих падавина нису занемарљиви, нагласио је министар Марко Благојевић приликом посете Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *