Историјски архив Шумадије обележава 70 година рада

Уз подршку града и Министарства културе, Историјски архив Шумадије обезбедио је опрему за лабораторију у којој се конзервирају и репарирају вредни историјски документи, а подршка ће бити настављена и за процес дигитализације архивске грађе.

У години јубилеја, Историјски архив припремиће низ промоција, издања и изложби, од којих ће најзанимљивија бити у оквиру обележавања Дана града, када ће јавности бити презентован део Оријенталне збирке.

Историјски архив Шумадије обележава ове године 7 деценија рада. Установа културе чија је основна делатност прикупљање, обрада, сређивање, заштита архивске грађе настале на подручју Шумадијског округа, значајну улогу има у уступању материјала у научне сврхе,као и њено публиковање.

Установа је често мењала име, простор. У години јубилеја планиране су бројне активности.

Овако је изгледала Збирка црквених матичних књига епархије жичке,гружанског намесништва из 19 века, односно матична књига венчаних цркве светих арханђела у Борчу из 1883.

Године пре рестаурације у лабораторији, а овако изгледа после дуготрајног и темељног поступка.

Нова опрема омогућила је приступ до прошлости.

Збирка која ће ускоро на великој изложби бити презентована јавности  доноси значајан увид друштвено социјалног аспекта живота српског становништва.

Од скромних почетака за 70 година, данас је Историјски архив Шумадије у Крагујевцу установа културе од регионалног значаја, чији фондови и збирке представљају драгоцени извор за проучавање нововековне српске историје.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.