Историјски архив Шумадије обележио 70 година рада

Oтварањем документарне изложбе “То нису папири, то су животи људи“ и промоцијом филма “Приче жуте хартије“, Историјски архив Шумадије обележио је 70 година од оснивања.

Установа културе чија је основна делатност прикупљање, обрада, сређивање и заштита архивске грађе, настала на подручју Шумадијског округа, има значајну улогу у уступању материјала у научне сврхе, као и његово публиковање.

Поводом значајног јубилеја, отворена је документарна изложба “То нису папири, то су животи људи“ и одржана промоција филма “Приче жуте хартије“.

“То нису папири, то су животи људи“ хронолошки прати развој установе.

Истовремено, ова поставка, на субјективан али и провокативан начин приказује специфичне ствари које се чувају у  архиву.

У мору грађе о којој се стара Историјски архив Шумадије налазе се животи људи–малих, обичних људи, чије судбине могу верно сведочити о општем друштвено-политичком контексту у коме су живели и стварали.

Од скромних почетака пре 70 година до данас, Историјски архив Шумадије у Крагујевцу, је постао установа културе од регионалног значаја, чији фондови и збирке представљају драгоцени извор за проучавање нововековне српске историје.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *