Истраживање показало ефикасност вакцине

Резултати истраживања које је урадио крагујевачки Дом здравља у сарадњи са Универзитетским клиничким центром Крагујевац су охрабрујући и потврђују ефикасност антиковид вакцина.

Ризик од појаве тежих облика болести, односно пнеумоније, је код грађана који су примили једну дозу вакцине три пута мања, а код ревакцинисаних шест пута мања, него код особа које нису имунизоване.

Епидемиолошко истраживање које је спроведено на узорку од 130 хиљада особа биће настављено, а у наредном периоду ће се, између осталог, анализирати старосна доб вакцинисаних и заражених, после колико дана су се заразили корона вирусом, али и како длеују антитела.

Анализом је обухваћено око 130 хиљада здравствених картона и то 100 хиљада грађана који нису вакцинисани и 30 хиљада становника Крагујевца који су примили једну или обе дозе неке антиковид вакцине.

Истражиавањем се дошло до закључка да једна доза вакцине против корона вируса смањује ризик од заражавања четири пута, док је код потпуно имунизованих ризик од обољевања осам пута мањи.

Истраживање је показало да све вакцине делују, односно утичу на смањење броја пацијената који захтевају болничко лечење, али да Фајзер делује брже, а Синофарм спорије.

Само три од 30 хиљада особа које су примиле обе дозе вакцине су након треће недеље од ревакцинације,због упале плућа хоспитализоване.

Скоро петина инфицираних у Крагујевцу, током тромесечног истраживања, имала је пнеумонију, а 15 процената је хоспитализовано.

У фокусу истраживања у наредном периоду могли би да буду малди старости од 18 до 30 година, где је проценат имунизације најмањи.

У Крагујевцу је до сада једну дозу вакцине примило 53.260 грађана, док је ревакцинисано 40.040 становника.

Са особама које су прележале ковид, Крагујевац је на пола пута до колективног имунитета.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *